Bútoralapanyag és bútorkellék kereskedelem

Kérdése van?

+36-22/563-750 ● info@erfa.hu

Az élzárás szerepe a bútor életében: PU és EVA összehasonlítása

Az élzárás szerepe a bútor életében: PU és EVA összehasonlítása
2023-04-24
Az élzárás szerepe a bútor életében: PU és EVA összehasonlítása

Az élzárásnak jelentős esztétikai és funkcionális szerepe van a bútoriparban. Ahhoz, hogy a kész bútor szép legyen, figyelnünk kell az élanyag és a bútorlap harmóniájára – legyen szó színazonos vagy éppen színben eltérő élzárásról.*

 

Ezeken a tényezőkön felül, az élzárás technológiájának köszönhetően is van szépségbeli különbség. A PU-val élzárt bútorok nem csak esztétikailag emelkednek felül a hagyományos EVA-val szemben, hanem tulajdonságokban is.

EVA és PU élzárások rövid összehasonlítása

  EVA ragasztás PU élzárás
Fuga vastagsága 0,3 - 0,4 mm 0,08 - 1 mm
Szemmel látható Optikai nullfugás
Víz-, páraállóság ✔️
Hőállóság ✔️
Higiénia Kevésbé higiénikus Higiénikusabb

 

Fugavastagságok összehasonlítása az EVA és PU ragasztásoknál

EVA ragasztásnál a fugavastagsága megközelíti a 0,5 mm-t, míg ezzel szemben a PU élzárás 0,08-0,1 mm. Ezen információk birtokában a PU élzárásra mondhatjuk, hogy optikai nullfugás, azaz minimális a ragasztási fuga.

A fuga vastagsága nem csak a bútor elkészülésekor jelent különbséget, hanem használat során is. Mivel a hagyományos élzárásnál a fuga vastagabb ezért a ragasztó elkoszolódik – ezáltal jobban látható lesz a fuga -, könnyebben leválik hő, pára és víz hatására, ami nem túl szerencsés. Ezzel ellentétben a PU a fuga keskenységéből eredően nem koszolódik és a technológiának köszönhetően hő, víz és páraálló, ezáltal sokkal hosszabb élettartamú és magasabb esztétikai minőséget képvisel.

A ragasztás higiéniai jelentősége

A ragasztó mennyisége és szélessége nem csak esztétikai szerepet tölt be, hanem higiéniai fontossága is van. Használat során a szélesebb fugába könnyebben befészkelhetik magukat különböző kórokozók, baktériumok. Ez különösen fontos például szállodák, éttermek vagy éppen egészségügyi intézmények számára a bútor tervezése és gyártása során.

Esztétikus megjelenés

Azért, hogy esztétikailag még közelebb legyünk a tökéleteshez, mostantól a fehér bútorlapot fehér, míg az egyéb színűeket átlátszó ragasztóval zárjuk.

*Bemutatótermeinkben lecseréltük az összes bútorlap színmintát, amelyek az általunk ajánlott élzárókkal lettek elkészítve, ezzel is segítve választást. 

pu vs eva

élzárás típusok

bútorgyártás

lapszabászat

tartósság

magasbb minőség

esztétikusabb

minimális ragasztási fuga

higiénikus

Oszd meg ismerőseiddel:
Hírlevél ✉
Hol talál meg minket?
ER-FA 2000 Faipari Kft.
Cím: 8060 Mór, Asztalos u. 3.
Telefon: (+36) 22 / 563 750
Fax: (+36) 22 / 563 759
Szabászat: (+36) 22 / 563 782
ER-FA 2000 Faipari Kft.
Cím: 8000 Székesfehérvár,
Szent Flórián körút, Zámolyi út sarok
Telefon: (+36) 22 / 512 000
Fax: (+36) 22 / 512 009

© 2020. ER-FA 2000 Faipari Kft. Minden jog fenntartva!